kuih tradisional
semalam saya ceritakan tentang permainan tradisional .
hari ini saya akan menyenaraikan kuih kuih tradisional.
1) onde -onde \ kuih buah melaka
- 500 gram tepung pulut
- Air secukupnya- 1 sudu kecil pewarna daun pandan
- 1 keping gula Melaka (dipotong kecil-kecil)
- Kelapa parut
Cara-cara
1. Gaul tepung pulut dan dengan air. Masukkan pewarna daun pandan.
Kalau nak lebih sedap, guna air daun pandan yang telah dikisar.
2. Ambil adunan sebesar ibu jari dan gentel menjadi bulat supaya
senang nak anggarkan saiznya, kemudian leperkan.
3. Letakkan gula melaka dan gentel menjadi bulat.
4. Jerang air dalam periuk sehingga mendidih.
5. Masukkan kuih ke dalam periuk dan angkat apabila kuih-kuih tersebut timbul.
Sejat dan biarkan seketika.
6. Gaulkan kuih tadi dengan kelapa parut. Sedia untuk dihidangkan
2)kuih kuaci

cara cara membuat:-
BAHAN-BAHAN:
180gm tepung beras
250ml santan
875ml air
1 sudu makan gula pasir
Secubit garam
Beberapa helai daun pisang
Bahan Inti:
240gm gula merah
240gm gula pasir
500gm kelapa parut
CARA MEMASAK:
1. Untuk menyediakan intinya, campurkan air bersama gula pasir dan gula merah
sehingga larut kemudian ditapis.
2. Masukkan kelapa parut dan kacau sehingga kering. Biarkan sejuk dan bulat-bulatkan
intinya. Ketepikan.
3. Campurkan tepung beras bersama santan, air, gula pasir dan garam kemudian
dikacau di atas api sehingga pekat.
4. Apabila pekat angkat dan ambil daun pisang yang sudah dilayurkan.
5. Ambil sesudu adunan kemudian letakkan inti di dalamnya.
Bungkus dengan kemas.
6. Biarkan kukus selama 20 minit.
180gm tepung beras
250ml santan
875ml air
1 sudu makan gula pasir
Secubit garam
Beberapa helai daun pisang
Bahan Inti:
240gm gula merah
240gm gula pasir
500gm kelapa parut
CARA MEMASAK:
1. Untuk menyediakan intinya, campurkan air bersama gula pasir dan gula merah
sehingga larut kemudian ditapis.
2. Masukkan kelapa parut dan kacau sehingga kering. Biarkan sejuk dan bulat-bulatkan
intinya. Ketepikan.
3. Campurkan tepung beras bersama santan, air, gula pasir dan garam kemudian
dikacau di atas api sehingga pekat.
4. Apabila pekat angkat dan ambil daun pisang yang sudah dilayurkan.
5. Ambil sesudu adunan kemudian letakkan inti di dalamnya.
Bungkus dengan kemas.
6. Biarkan kukus selama 20 minit.
3)kuih cucur jawa

cara membuatnya:-
bahan2:
2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
1/2 cawan gula pasir
1 cawan gula merah
sedikit garam
air ( 2 cawan)
Cara-cara:
1. campurkan gula pasir dan gula merah bersama 2 cawan air.masak hingga mendidih.
biarkan ianya sejuk/suam.
2. tuangkan air gula tadi kedalam adunan tepung gandum dan tepung beras.
tambahkan sedikit garam.
3. Gaul ikut likat dan ditimbuk-timbuk hingga berbuih.
4.peram adunan tadi semalaman.
5. ambil sesenduk adunan dan digoreng dgn minyak yg secukupnya.
2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
1/2 cawan gula pasir
1 cawan gula merah
sedikit garam
air ( 2 cawan)
Cara-cara:
1. campurkan gula pasir dan gula merah bersama 2 cawan air.masak hingga mendidih.
biarkan ianya sejuk/suam.
2. tuangkan air gula tadi kedalam adunan tepung gandum dan tepung beras.
tambahkan sedikit garam.
3. Gaul ikut likat dan ditimbuk-timbuk hingga berbuih.
4.peram adunan tadi semalaman.
5. ambil sesenduk adunan dan digoreng dgn minyak yg secukupnya.
4)kuih ubi ketuk

cara cara membuatnya:-
-450gm ubi kayu- potong 2 inci panjang, kupas kulit,
dan rebus hingga empuk (belah dua jika ubi tebal dan besar)- 1 1/2 cawan kelapa parut putih
- 1/2 cawan gula pasir
- 1 sudu teh garam
Cara membuatnya:
1. Toskan ubi kayu yang telah direbus tadi. Buang uratnya dan lecek halus. Ketepikan.
2. Campurkan kelapa parut dengan garam dan gula. gaul rata. Masukkan ke dalam mangkuk. Masukkan ubi yang telah dilecek dan gaul dengan campuran kelapa hingga sebati.
3.Gunakan tangan untuk mengepal campuran ubi menjadi bulat sebesar bola ping-pong.
Buat hingga habis. Ketepikan dulu atau simpan dalam peti ais.
Bahan tepung untuk menggoreng:
4 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar tepung goreng pisang Adabi
1 sudu besar tepung beras
sedikit garam
* bancuh tepung dengan air secukupnya. Adunan agak pekat sedikit daripada adunan ketayap.
Panaskan minyak untuk menggoreng. Celupkan bebola ubi ke dalam bancuhan tepung.
Goreng seperti pisang goreng hingga keperangan.
* bebola ubi boleh tahan lama jika disimpan di tempat beku dan keluarkan bila hendak digoreng.
Ulasan
Catat Ulasan